شماره: 67573/ت 52099 هـ
تاریخ: 1394/5/27
بسمهتعالی
وزارت امور اقتصادیو دارایی- وزارت نفت- وزارت نیرو
سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور
هیئتوزیران در جلسه 1394/۴/21 به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، نفت و نیرو و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و به استناد ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور - مصوب ۱۳۹۴-، آییننامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آییننامه اجرایی ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور
ماده ۱-کلیه دستگاههای موضوع ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور که در این آییننامه بهاختصار "قانون" نامیده میشود، میتوانند بهمنظور صرفهجویی در مصرف نهادهها و کاهش هدر رفت، تلفات و هزینهها، افزایش تولید کالاها و خدمات و سایر موارد مذکور در ماده (۱۲) قانون که منجر به افزایش درآمد یا کاهش هزینه گردد، در زمینه وظایف مصوب خود قراردادهای لازم را در چارچوب قوانین و مقررات با اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی با اولویت بخش خصوصی یا تعاونی منعقد نموده و ترتیبی اتخاذ نمایند که سرمایهگذاری یا اقدام صورت گرفته مطابق بند (۲) ماده (۱۲) قانون، صرفاً از محل درآمد اضافی و یا صرفهجویی ایجادشده بازپرداخت شود.
ماده ۲- خرید کالا و یا خدمت تولیدشده در اجرای قراردادهای موضوع این آییننامه توسط دستگاههای اجرایی صرفاً در مواردی که قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (۴۴) قانون اساسی دولت را مجاز به دخالت میداند- تا سقف سرمایهگذاری صورت گرفته- انجام میشود. در خصوص سرمایهگذاری در طرحهای نفت و گاز و بهینهسازی که منجر به کاهش مصرف سوخت شود، بازپرداخت سرمایهگذاری از محل صرفهجویی سوخت و یا درآمد حاصل از اجرای طرح، پس از تصویب شورای اقتصاد توسط شرکتهای تابعه وزارت نفت تضمین میگردد. در سایر موارد مقرر در ماده (۱۲) قانون، سرمایهگذار میتواند طبق قرارداد یا مجوز صادره، راساً به فروش محصول و یا صدور کالا و خدمات تولیدی به خارج کشور و یا بهرهبرداری و استفاده از آنها اقدام نماید.
ماده ۳- در مورد پرداخت بلاعوض بابت جبران سرمایهگذاری و یا یارانه صرفهجویی حاملهای انرژی و آب و کالاهای یارانهای، حداکثر کمک متناسب با سطح فنآوری بکار رفته تا سقف سرمایهگذاری صورت گرفته و یا دوره زمانی صرفهجویی که به تصویب شورای اقتصاد میرسد (هرکدام که کمتر باشد) به یکی از صورتهای زیر (به ترتیب اولویت) انجام میشود:
الف- در خصوص سوختهای صرفهجویی شده و آب، تحویل همان میزان از همان حامل انرژی یا آب (پس از کسر بهای داخلی آن) و اجازه فروش و صادرات.
ب- پرداخت بلاعوض به میزان مابهالتفاوت قیمت داخلی و صادراتی سوخت صرفهجویی شده در همان سال برای فرآوردههای نفتی و گاز (در صورت امکان صادرات پس از کسر هزینه و جریمهها) و یا میانگین وزنی فروش داخلی و صادراتی برای برق و گاز و مابهالتفاوت قیمت تمامشده و تکلیفی آب.
ج- در مورد طرحهای کاهش تلفات طرحهای افزایش بازدهی و انرژیهای نو و تجدید پذیر در شبکههای برق مبنای محاسبه سوخت صرفهجویی شده میانگین وزنی مصرف واقعی قیمت سوخت مایع و گاز طبیعی خواهد بود.
د- در خصوص گاز طبیعی صرفهجویی شده در نیروگاهها، وزارت نفت مکلف است با درخواست سرمایهگذار معادل ارزش سوخت صرفهجویی شده (باقیمت صادراتی)، را بهصورت نفت خام به قیمت صادراتی روز در مبادی صادراتی تحویل و یا وجه آن را با رعایت ماده (۶) این آییننامه به سرمایهگذار پرداخت نماید و همزمان مراتب را جهت تسویهحساب به خزانهداری کل منعکس و در حسابهای فیمابین منظور نماید.
ماده ۴- صلاحیت حرفهای، توانایی تأمین سرمایه و صلاحیت انجام کار اشخاص متقاضی انجام کار با وزارتخانهها و دستگاههای تابعه و وابسته آنها حسب مورد به تأیید وزیر یا مقام مجاز از سوی وی و در خصوص سایر دستگاههای مستقل به تایید بالاترین مقام دستگاه اجرایی میرسد.
ماده ۵- بهمنظور جلوگیری از ایجاد انحصار و موقعیت ویژه، دستگاههای اجرایی موظفاند قراردادهای موضوع این آییننامه را با رعایت قانون برگزاری مناقصات منعقد نمایند. همچنین در مواردی که سرمایهگذاری و صرفهجویی حاصله، در تاسیسات متعلق به بخش خصوصی یا تعاونی صورت میگیرد، نباید قیمت قرارداد و یا مبلغ بازپرداخت سرمایهگذاری از قیمتهای مشابه قراردادهای منعقده در مناقصه، بالاتر باشد.
ماده ۶- در مواردی که بازپرداخت سرمایهگذاری و یا پرداخت بهای کالا یا خدمت تولیدی و یا پرداخت بلاعوض صرفهجویی موردقرارداد از محل درآمد عمومی دولت تامین میگردد، بازپرداخت با پیشبینی و تصویب در بودجه سالانه و صرفاً پس از واریز درآمد اضافی یا صرفهجویی حاصله به خزانه و از محل ردیفهای مصوب مربوط صورت میگیرد.
تبصره - در مواردی که بازپرداخت از طریق بخشی از نفت و گاز تولیدی و یا فرآوردههای نفتی و گاز طبیعی صورت میگیرد، وزارت نفت از طریق شرکتهای تابعه، پس از پرداخت به سرمایهگذار (طبق جداول مصوب شورای اقتصاد) مراتب را جهت منظور نمودن پرداختها بهحساب بدهکاری دولت و تسویهحساب به خزانهداری کل کشور اعلام مینماید.
ماده ۷- در کلیه قراردادهای موضوع این آییننامه، توجیه فنی– اقتصادی و زیستمحیطی، برتری فنآوری نسبت به سطح موجود کشور، نحوه اندازهگیری و صحهگذاری (M&V)، امکانپذیری بازپرداخت از محل درآمد حاصله، جدول دریافت و بازپرداخت سرمایهگذاری صورت گرفته به شرح بند (۲) ماده (۱۲) قانون، یا بهای محصولات مورد خرید حسب مورد، سقف تعهدات دولت
(در مورد افزایش درآمد عمومی و یا کاهش هزینه عمومی) و پرداخت بلاعوض بابت جبران سرمایهگذاری و یا یارانه صرفهجوییهای انجامشده، با پیشنهاد وزارتخانه ذیربط به تصویب شورای اقتصاد میرسد.
این مصوبه را اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور برای اجرا ابلاغ کرده است.