ریموند کتل (1973)، شخصیت را به 16 بعد اساسی که آنها را صفات عمقی نامید کاهش داد و با استفاده از روش تحلیل عوامل، پرسشنامه شخصیتی ۱۶ عاملی کتل (PF16) را در پنج فرم A,B,C,D,E ساخت که بر اساس آن میتوان ارزیابی کاملی از شخصیت هر فرد، به دست آورد. وی به هر عامل دو نام داده است؛ یکی برای نمرههای بالا و دیگری نمرههای پایین.
PF16 یک پرسشنامه باقابلیت نمرهگذاری عینی است که بر مبنای پژوهشهای بنیادی درروان شناسی جهت فراهم آوردن کاملترین پوشش شخصیت ممکن در یکزمان کوتاه آزمون کردن است. این پرسشنامه در مطالعات بسیار زیادی جهت ارزیابی و بررسی ویژگیهای شخصیتی به کار گرفتهشده است. PF16 به زبانهای مختلف ترجمهشده است و مطالعات بین فرهنگی در اروپای شرقی، خاورمیانه، استرالیا و کانادا صورت گرفته و پژوهشهای مختلف روایی آزمون را نشان داده است.
کتل این پرسشنامه را با استفاده از فهرست صفات شخصیت که توسط آلپورت و اودبر (۱۹۳۶) از ادبیات روانشناسی و روانپزشکی تدوینشده بود و شامل ۴۵۰۵ صفت بود تدوین کرد که در مرحله اول این صفات را به ۱۷۱ رگه محدود کرد و نهایتاً پس از محاسبه همبستگی متقابل این رگهها و با استفاده از روش تحلیل عاملی آنها را به ۳۶ بعد تقلیل داد. وی نهایتا پس از تحلیل عاملی مجدد ۱۶ عامل متمایز را تبیین کرد و بهعنوان پرسشنامه ۱۶ عاملی کتل (16PF) مطرح ساخت.
عوامل مرتبه اول (یا به اصطلاح رگههای عمقی) نخست از طریق پرسشنامه شناسایی شده و سپس براساس مشاهده در موقعیتهای زندگی روزمره، نهایی شدهاند.