جفری یانگ، خالق روش طرحواره درمانی و روانشناس مطرح آمریکایی متولد سال 1950، بنیانگذار و رئیس موسسهی شناخت درمانی نیویورک و موسسه طرحواره درمانی است. او همچنین بهعنوان مدرس در دپارتمان روانشناسی کالج دانشگاه کلمبیا نیز فعالیت دارد. دکتر یانگ تحصیلات ابتدایی خود را در دانشگاه یِیل آمریکا آغاز کرد و پسازآن مدرک دکترای خود را از دانشگاه پنسیلوانیا دریافت کرد. مدرک پسادکترای خود را نیز در مرکز شناخت درمانی دانشگاه پنسیلوانیا به همراه دکتر بِک تکمیل کرد و پسازآن بهعنوان مدیر بخش آموزش و پژوهش شروع به فعالیت کرد. دکتر یانگ بیش از 24 سال سابقه سخنرانیهای بینالمللی در زمینههای شناخت درمانی (cognitive teraphy) و طرحواره درمانی دارد. روش طرحواره درمانی، درمانی منسجم با جستوجو در ریشههای مشکلات ذهنی مبتنی بر احساسات و روابط افراد، در روانشناسی است.
یک شیوه درمانی است که برای درمان اختلالات شخصیتی و نیز دیگر اختلالات مزمن ذهنی توسعه پیداکرده است. ازجمله این اختلالات ذهنی میتوان به زمانی اشاره کرد که بیمار پس از تجربه دیگر شیوههای درمانی قادر به بازگشت به حالت عادی نمیشود.
واژه طرحواره از نخستین دهههای قرن بیستم به متون روانشناسی راه یافت و روانشناسان بسیاری آن را با تعاریف خاص خودشان در چهارچوب نظری ویژهای به کار بستند. به نظر میرسد «بارتلت» اولین کسی بود که مفهوم طرحواره را در روانشناسی و در گستره حافظه مطرح کرد. بعدها کمکم در روانشناسی جایگاه ویژهای یافت و در نظریات پیاژه مدلهای بازنمایی ذهنی را بهخوبی توضیح داد. در چند دهه اخیر نظریهپردازان شناختی- رفتاری مثل بک، باور، تیزدیل، متیوز و کلارک برای تبیین نابهنجاریهای روانی و نظریهپردازان روانشناسی اجتماعی مثل «نیس بت» برای تبیین سازههای ذهنی در پیوند با درون دادهای اجتماعی از واژه طرحواره بهره بردند.
طرحوارهها میتوانند ناکارآمد و ناسازگار باشند و اغلب محوری هستند برای تحریف تفکر و رفتار. طرحوارهها، نمونههای معتبری از تجارب آسیبزای دوره کودکی هستند که رفتهرفته بهصورت الگوهایی از تفکرات تحریفشده و رفتارهای ناکارآمد تثبیت میشوند و ازآنجاکه در آغاز زندگی پرورش مییابند، بهصورت عادت درآمده و تداوم مییابد. یانگ، استدلال میکند که طرحوارههای ناکارآمد باعث تحول و رشد اختلال شخصیت میشوند. این طرحوارهها از طریق تجارب منفی با افراد مهم زندگی به وجود میآیند. وقایع ناخوشایند و مزمن باعث ایجاد مجموعه باورهای مرکزی در مورد خود و دیگران میشوند که این باورها غیرقابل انعطاف هستند. این نظام باورها در دوره کودکی راهنمای پردازش اطلاعات و رفتار فرد بوده و بهتدریج گسترشیافته و تثبیت و ناکارآمد میشوند.
طرحوارههای ناسازگار اولیه به عقاید عمیقا منفی درباره خود، دیگران و جهان اشاره دارد که ممکن است در طی اولین سالهای زندگی به وجود بیاید. این طرحوارهها به شخص کمک میکنند تا تجارب خود را راجع به جهان پیرامون سازمان دهند و اطلاعات دریافتی را پردازش کنند. طرحوارههای ناسازگار اولیه مفهوم کلیدی طرحواره درمانی است.
این پرسشنامه 15 طرحواره ناسازگار اولیه را موردبررسی قرار میدهد.